Haber videosu çekmenin temelleri beş kategoriye ayrılabilir: sesi kontrol etme, görüntü sabitleme, sekanslara ayırma, röportaj ve aydınlatma. Bu beş beceriye hâkim olmak sadece zaman ve pratik meselesidir.
1. Sesi kontrol edin
Sesi, ses ölçer ve kulaklıklarla sürekli kontrol etmek önemlidir. Ses sinyaliniz azalıyorsa veya aşırı modüle edilmişse, ses seviyesi ölçer bunu tespit edecektir. Sesin -6 desibelde sarıya çarptığından ve 0 desibellik kırmızı bölgeye nadiren geldiğinden emin olmalısınız. Bu şekilde, ses sinyalinin yeterli ve bozulmamış olduğunu anlarsınız. Ses ölçer aşırı modüle edilmiş bir sinyal gösterse de, sinyal paraziti olup olmadığını size söylemez. Bu yüzden paraziti dinlemek için kulaklık kullanmanız gerekir.
Siz ve bir başkası aynı frekansta kablosuz mikrofona sahipse sinyal paraziti oluşabilir. Böyle durumlarda, paraziti önlemek için alanı boş bir kanal için tarayın. İyi bir ses sinyali önemlidir, çünkü görüntüleyiciler ses kalitesi kötüyse, videoyu kapatmaya fazlasıyla yatkın olurlar.
Son olarak, kameranızın kaynaktan doğru seviye türünü alacak şekilde ayarlandığından emin olmalısınız. Kaynak bir mikrofon veya çoklu kutu olabilir. Kaynaktan gelen çıkış “line level” veya “mic level” olabilir.
2. Sabitleyin
Kamera çekimlerinizin sabit olduğundan emin olmak için bir tripod veya monopod kullanın. Fazla titrek görüntüler izleyicinin başını döndürebilir ve sonuç olarak videoyu izlemeyi durdurabilirler. Bir hastanenin ameliyathanesinde çekim yapmanız gerekiyorsa güvenlik risklerinden kaçınmak için tripod kullanmamanız daha uygun olabilir. Bu gibi nadir durumlarda, ayaklarınızı omuz genişliğinde aralayın ve kamerayı iki elinizle vücudunuza yaslayarak tutun. Çekim sırasında, nefesinizi karından almaya, göğsünüzü fazla hareket ettirmemeye özen gösterin.
Bir tripod ya da monopod kurmakla uğraşmak yerine elde taşımanın daha uygun göründüğü zamanlar olabilir, özellikle de hareket eden bir özneyi takip ediyorsanız. Yalnızca, titrek görüntüleri düzenlemenin post prodüksiyon sürecinde daha fazla zaman gerektirebileceğini aklınızda bulundurun.
3. Sekanslara ayırmak
Kayıt düğmesine basmadan önce, hikâyenin odak noktasını tek bir cümleyle tanımlamaya çalışın. Hikâyenin öznesinin daha geniş bağlamda nasıl etkilendiğini belirlemek için kendinize “Kim ne hissediyor?” diye sorun. Bu, daha akıllıca ve amaçlı çekim yapmanız için iyi bir pratik olacaktır. Dinamik ve iyi bir video düzenleme süreci siz alanda kayıt düğmesine bastığınız anda başlar.
Bir sekansın çekimi için genel kural %25 uzak, %25 orta mesafeli ve %50 yakın çekimler yapmaktır. Uzak çekimler, özneyi içeriğe yerleştirerek sahneyi oluşturur. Hikâyenin nerede gerçekleştiğini gösteren çerçevelemeyi düşünün. Ardından çektiğiniz özneyi o çekimlerde çerçevelemeye çalışın. Orta çekimler konuğun belden yukarı kısmını çerçeveler. Bu çerçeve içerisinde harekete geçilebilecek çok fazla alan sağlayan iyi bir odak uzaklığıdır. Yakın çekimler ise tüm kareyi daha ince ayrıntılarla doldurur. Yakın çekimler video düzenlemesinin monotonluğunu kırmak için kullanıldığı için çok önemlidir. Yakın çekimleri, düzenleme esnasında sahneler arasında geçiş yapmak için kullanılan bir araç gibi düşünün. Bu geçiş olay yerindeki ayrıntılardan ya da diğer insanlardan oluşabilir. Buralarda uzun bir lensle yakın çekim yapmaktan korkmayın.
4. Kamera önünde röportaj yapmak
Konuklarla röportaj yapacağınızda, onlar gelmeden kamerayı ve aydınlatmayı ayarlamak en doğrusudur. Konuk, donanımları ayarlamanızı izlemesi onun için korkutucu olabilir. Konuğunuzun rahat hissetmesini sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmalısınız ki size kamerada dürüstlükle, açıklıkla konuşabilsin. Röportajı yapan kişiyi kameranın yanına, konuğu ile göz teması kurabileceği bir yere yerleştirin. Konuğunuz doğrudan görüşmecinin karşısında olacaktır. Aslında hedef bir konuşma ortamı yaratmak.
Görüşme başlamadan önce hikâye odağını da belirlemelisiniz. Düzenleme aşamasında videonun röportajı yapanı ve soruları da içermesine karar verilebilir. Başka bir durumda, görüşmeci hariç tutulup sadece konuk ve onun cevapları kullanılabilir. İkinci ihtimali göz önünde bulundurarak, konuğunuzun cevabında soruyu tekrar eden tam cümleler kurmasına dikkat edin.
Odak derinliğini, görüşmecinin soruları arasında ayarlamaktan çekinmeyin. Bu editöre görsel çeşitlilik sağlayacaktır. Görüşme yapan kişi samimi veya kişisel sorular sorduğunda yakın çekimler yapın. Fakat, güvenlik marjlarınızda tavan boşluğu olduğundan emin olun. Ben bir DSLR fotoğrafçısı olarak, konuyla ilgili orta çekim ve dar çekim arasında geçiş yapmama izin verdiği için 24-70mm lens kullanıyorum.
5. Aydınlatma
Her zaman yollarda olan bir video yapımcısı için, en pratik ve çok yönlü ışık uyarlaması iki noktalı aydınlatma ayarıdır. Kameranın yanına bir ışık koyun, bu sizin kilit ışığınız olacaktır ve amacı konuğun yüzüne eşit dağılan bir ışık yaymaktır. Konuğunuzun karakterinin doğal bir portresini ortaya çıkarabilmek için yüzüne gölge düşürmekten sakının. Konuğunuz gözlük takıyorsa, parlama sorunlarını ortadan kaldırmak için ışığı daha yükseğe yerleştirin. İkinci ışık doğrudan kilit ışığınızın karşısına yerleştirilmelidir. “Doldurma ışığı” olarak bilinir, konuğunuzun omuzlarının ve saçlarının arkasına ışık tutmak için kullanılır. Dolgu ışığı, özneyi arka plandan ayırır. Çoğu durumda, bir nesneyi doğal ortamında çekiyorsanız, küçük taşınabilir bir LED panel ışığı da kullanışlı olabilir.
Bu içerik daha önce ijnet.org‘da yayınlanmıştır.