Haberlerin hem hazırlanış aşamasında hem de okura varış noktasında son birkaç yıl, baş döndürücü değişikliklere sahne oldu. Gazetecilik endüstrisinde yaşanan en önemli gelişmelerden biri de şüphesiz, kullanıcının isteği doğrultusunda takip edebildiği ve istediği içeriğe anında ulaşabilme motivasyonunda gelinen nokta.
Günün sonunda haber konusunda geldiğimiz nokta: Güvenilir, hızlı ve kişiye özel haberciliğe duyulan ihtiyaç cümlesinde kendini ifade ediyor. Apple işte bu amaçla bundan 3 yıl önce News isminde platformunu tanıtmıştı. Bu platformun amacı haberleri kullanıcılarına “zahmetsiz” bir biçimde ulaştırmaktı. News ülkemizde olmasa da dünya genelinde çok iyi bir kullanıcı kitlesine ulaştı.
Apple 25 Mart tarihinde yaptığı etkinlikle, News’i yenileme kararı aldı ve News+’ı tanıttı. Apple CEO’su Tim Cook’un yaptığı sunumda ilk olarak News uygulamasının kullanımına ilişkin veriler dile getirildi. Sonrasında ise Cook, haberciliğin en önemli noktasının güvenilirlik olması gerektiğini vurguladı. News’in kürasyonunda gelişmiş bir ekiple buna dikkat ettiklerini belirtti.
News+ ile neler değişiyor?
Peki Apple News+ neleri değiştirmiş? Apple, yeni uygulaması ile kişiselleşmiş haber deneyimi olan News modülünün altyapısını geliştirmiş ve tasarımına News+ diye bir sekme eklemiş. Bu sekme işte bu etkinliğin en önemli noktalarından birisini oluşturuyordu. Apple geçtiğimiz aylarda Texture isimli dergi platformunu satın almıştı. O satın almanın bir meyvesi olarak Apple, News+ ile yüzlerce dergiyi kullanıcılarına, gerçekten iyi bir tasarım ile sunuyor. İçinde Time, People, National Geographic, Popular Science, Billboard ve The New Yorker gibi dergileri barındıran sistem, dergilerin kapaklarını interaktif bir tasarımla kullanıcısına sunuyor. Bu tasarımı anlatmak gerekirse, tıpkı Harry Potter filmindeki gazeteler gibi, dergilerin kapakları hareketli bir dizayn ile geliyor. Bu gerçekten çarpıcı ve güzel bir özellik.
News+ sayfasında dergilerden alınmış seçme haberler ve Apple küratörleri tarafından hazırlanmış özel tasarımlar dikkat çeken bir diğer özellik. Burada öne çıkarılan haberler ise tamamen sizin ilgi düzeyinize bağlı olarak belirleniyor. Bu noktada Apple gizlilik garantisi vererek “Sizin hiçbir hareketinizi takip etmiyoruz, reklamcıların takip etmesine de izin vermiyoruz” diyor. News+ tanıtımında Cook’un ve ekibinin en çok vurguladığı nokta güvenlik oldu.
Apple haber servisinin içeriğini başka firmaların da katılımı ile daha da güçlendirmiş görünüyor. Vulture, TechCrunch, The Cut, Grub Street gibi haber odalarının yanı sıra Los Angeles Times ve The Wall Street Journal gibi büyüklerin de oyuna dahil olması ile News içerik olarak daha zengin bir yere gidiyor.
Apple, tüm bu servislerini tanıttıktan sonra ise şunu diyor: “Bahsettiğimiz tüm bu dergilere ulaşmak isterseniz yıllık ödemeniz gereken miktar sekiz bin dolar. Ancak biz bu içeriği size aylık 9.99 $’a sunuyoruz.” News+ üyeliğini başlatmak istemeyenler ise klasik News uygulamasını kullanmaya devam edebilecek.
Apple News+ şimdilik ülkemizde yok. Ne var ki iOS tabanlı cihazınızın ayarlar kısmından bölgeyi değiştirerek News servisine ulaşabiliyorsunuz. News+’ı denemek isterseniz 1 aylık ücretsiz üyeliği de bulunmakta.
Apple, etkinliğine News+ platformunu tanıtarak başladı ve bu yazılımı ile ilgili baştan sonra iyi hazırlanmış bir sunum yaptı. Ancak üç yıl önceki News servisi ile bugünün News+ servisini ayıran ne derseniz, dergiler dışında somut bir cevap en azından şimdilik mümkün görünmüyor. News’in uygulama içi tasarımı zaten şık ve kullanıcı dostuydu. Apple bu yapısını koruyarak içine dergiler ve bazı haber odalarını ekleyerek ücretli bir modeli kullanıcılara sunmuş. En azından The New Yorker, Wired gibi yayınları içermesi nedeniyle desteklenebilecek gibi dursa da teknolojik olarak çok yeni bir şey söylememesi ve rakipleri Google News ya da diğer yazılımlara göre çok da ayrı bir hikâye sunmaması nedeniyle beklentilerin biraz altında kaldı denebilir.