Piktochart, web tabanlı infografik, sunum ya da ilanlar hazırlamanıza olanak veren, ücretsiz, Mart 2012’de kurulmuş bir platform. Ücretsiz versiyonunda tematik ve görsel yükleme limiti gibi belirli sınırlandırmalar içerse bile, profesyonele yakın işler çıkartmak için son derece kullanışlı olan Piktochart’ın açıklanan 2018 verilerine göre, dünya çapında 11 milyondan fazla kullanıcısı bulunmakta.
Piktochart nasıl kullanılır?
Temel ihtiyaçların neredeyse hepsinin ücretsiz olarak giderilebildiği Piktochart’ı kullanmak için öncelikle bir üyelik oluşturmalı ya da Facebook veya Gmail hesabınız ile kayıt olmalısınız.
Piktochart’ı ne için kullanacaksınız?
Kayıt olup, siteye giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan ekranın sağ üstünde bulunan “Create New” sekmesine tıklayarak Piktochart’ı hangi amaçla kullanmak istediğinizi seçmeniz gerekli.
Hazırlamak istediğiniz içeriğin türünü seçtikten sonra karşınıza istediğiniz içeriğe uygun olarak kullanabileceğiniz şablonlar çıkacak. Bu alandan hoşunuza giden şablonu seçip üzerinde çalışmakta özgürsünüz. Eğer şablonlardan hiçbirini beğenmezseniz kendi şablonunuzu da hazırlayabilirsiniz ya da daha fazla hazır şablon edinmek isterseniz ne yazık ki Piktochart’a bir miktar ödeme yaparak üyeliğinizi bir üst sürüme yükseltmeniz gerekmekte. Çalışmanıza ekleyebileceğiniz temel noktaların hepsi aynı yerde olduğu için ben sizlere Piktochart’ı infografik hazırlama sekmesi altında anlatacağım.
İstediğiniz şablonu seçtikten sonra görsel içerisinde bulunan her bileşeni imleciniz ile tıklayarak düzenleyebilirsiniz. Örneğin, görsel içerisindeki bir yazıya tıklayarak yazıyı düzenleyebilir, bir görsele tıklayarak görselin boyutunu veya yerini değiştirebilirsiniz. Tabii ki aynı zamanda tasarımdan istediğiniz bileşeni silebilir veya yeni bileşenler ekleyebilirsiniz.
Araçlar
Ekranın solunda bulunan “Tools” sekmesine gelerek, çalışmanıza tablolar, harita bazlı değerler ya da videolar ekleyebilirsiniz.
“Chart” kısmına tıklayarak verilerinizi görselleştirebileceğiniz alternatiflere erişebilirsiniz. Doğrudan bilgisayarınızdaki Excel’e kayıtlı verileri de görselleştirebileceğiniz gibi verileri site içerisinde de girebilirsiniz.
Aynı zamanda “Insert chart” sekmesinin altında bulunan dişli çark sembolüne tıklayarak tablonuzun renk, duruş, şekil gibi özelliklerini de düzenleyebilirsiniz.
Video eklemek için tek yapmanız gereken ise “Videos” sekmesine tıklayarak eklemek istediğiniz videonun linkini yapıştırmanız ve “Update Video” sekmesine tıklamanız. Buradaki önemli bir detay Piktochart’ın video servisi olarak sadece Vimeo ve Youtube’u kabul etmesi.
“Maps” sekmesine tıklayarak da istediğiniz kıtanın ya da ülkenin haritası üzerinden ülkelere ya da şehirlere veriler atayarak yer bazlı verilerinizi görselleştirebilirsiniz.
Metin
İçeriğinize metin eklemek için ise ekranın sol tarafında bulunan “Text” sekmesine tıklayarak istediğiniz tarzda metinleri çalışmanıza ekleyebilirsiniz. Farklı yazı tiplerinden oluşan hazır formları seçip düzenleyebileceğiniz gibi metninizin boyutunu, rengini vs. kendiniz de ayarlayabilirsiniz.
Görseller
Piktochart içerisinde ücretsiz olarak kullanabileceğiniz birçok görseli bulundurduğu gibi, sizin de istediğiniz “JPG, PNG, GIF ya da SVG” formatında görseli yüklemenize izin vermekte. Piktochart’ın sunduğu görselleri kullanmak için sol tarafta bulunan bileşenler panelinden “Graphics” sekmesini kullanabilir ve buradan çalışmanıza görseller ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda çalışmanızı düzenlemek adına çizgileri, şekilleri de bu sekme altında ekleyebilmektesiniz.
“Uploads” sekmesine tıklayarak ise bilgisayarınızda bulunan ve çalışmanızda kullanmak istediğiniz görselleri Piktochart’a yükleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken bilgisayarınızda bulunan görseli “Browse Image” yazan kare bölgeye sürüklemek.
Paylaşma
Piktochart ile hazırladığınız görseli paylaşmak da son derece kolay. Tasarımınızı sona erdirdikten sonra, sağ üstte bulunan “Share” butonu ile doğrudan görselin bağlantısını kopyalayabilir, sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilir veya “embed” kodunu edinebilirsiniz. Ayrıca görseli bilgisayarınıza indirmek için de yine sağ üstte bulunan “Download” butonunu kullanarak hazırladığınız çalışmayı PNG olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Ne yazık ki ücretsiz sürümde çalışmanızı PDF olarak indirme şansına sahip değilsiniz.
Eğer Piktochart’ı daha efektif kullanmak istiyorsanız da yıllık 39,99 ya da 79,98 dolardan başlayan paketlerinden birisini seçip satın alabilirsiniz.