10x Content: Kaliteli içeriği duymuştuk, olağanüstü içerik nedir?

Ezbere iş yapmanın muhtemelen motor becerileri öğrenmenin dışında kimseye faydası yok ama yapıyoruz. “Kaliteli ve farklı içerik nasıl yaratılır?” dendiğinde aldığımız cevaplar ve gördüğümüz örnekler nedeniyle Google’da üst sıralarda çıkanların benzerlerini yapıp, kaliteden ve orijinallikten uzaklaşıyoruz. Daha önce gazeteciler için semantik web’le ilgili SEO önerilerinde de bahsettiğim gibi yeni bir şeyler yapmadığınız sürece kullanıcılar  -ve doğal olarak Google- sizi sevmeyecek.

Tam da bu noktada olağanüstü içerik, 10 kat daha fazla fayda sağlayan tek bir içerik, yani 10x content’ten söz etmek gerek. Daha sonra da yazının son bölümünde tamamen kendi beğenilerime göre seçtiğim 7 tane “10x content” örneğini sizinle paylaşacağım.

10x Content nedir, ne değildir?

SEO dünyasındakilerin yakından tanıdığı Rand Fishkin’in ortaya attığı bir tanım 10x content. Buradan da kendi anlatımından konsepti dinleyebilirsiniz. İçerik söz konusu olduğunda her zaman bahsedilen, “kullanıcı deneyimi”ni unutulmaz hâle getirmek aslında. İyi içeriğin anahtar kelime sayısına bağlı olmadığını, hatta içeriğin sadece metinden ibaret olmadığını, hadi biraz daha ileri gidelim, kaliteli içeriğin garantici ve formüle edilebilir bir şey olmadığını söylemek.

Dijitalde içerik üretmenin kuralları ve başarı metrikleri elbette var ama benimsenmesi gereken yol, içerik tipi, kelime sayısı vs’den çok işin mantığı. 10x content’in benimsediği mantık, sahiplendiği kurallar ve uyandırmak istediği duygular neler peki?

İçeriğiniz okuyanı/göreni/duyanı vurmalı

İster metin olsun ister video, paylaşılan platformdan içeriğin akışına kadar beklenmedik, alışılmadık bir deneyim sunmalı. Bunu interaktif içeriklerle yapabileceğiniz gibi uzun bir metinde de başarabilirsiniz. Örneklerini aşağıda paylaşacağım. Duygusal olarak iz bırakmalı. Ziyaretçiyi otomatik pilottan çıkarıp “Ben gerçekten iyi bir şey okudum/izledim” heyecanıyla başbaşa bırakmalı.

Kullanıcılarda paylaşma isteği yaratmalı

Ki zaten heyecanlanıp etkilenen kullanıcı bunu doğal olarak sosyal medyada da aynı motivasyonla paylaşır.

Aynı hedef kitlesine hitap eden içeriklerden farkı olmalı

Bunun için de ya faydası ya keyfi ya güvenilirliği daha fazla olmalı. Google’da iyi sıralama alan içeriklerin aynısını üretmek yerine onlarda olmayanı yapmak yani.

“Tam isabet” dedirtmeli

Sorulara güvenilir bilgi kaynakları ile lafı dolandırmadan, “İşte bu!” dedirterek cevap vermeli.

Hızlı olmalı

Sayfa yükleme hızı, mobile uyumluluk gibi teknik sorunları aşmış olmalı.

10x content örnekleri ile hoş gelsin ilham:

A Journey Through Space and the Music (and Radio Signals) You Can Hear Leaving Our Solar System
Radyo dalgalarının ışık hızında Dünya’dan uzaklaştığında geçmişin hit şarkılarını bize dinleten interaktif bir içerik örneği.

Paul Ford’s “What is Code?”
Paul Ford’un Bloomberg’de yayınladığı “What is Code?” upuzun bir içerik. Bu içerik sadece görsel ve metinden değil; widget’lardan, kullanıcıyı etkileşime geçiren uygulamalardan, animasyon ve GIF’lerden oluşuyor. Sayfa, tasarımıyla bile farkını ortaya koyuyor.

How a Car Works
Bir araba nasıl çalışır, her parçanın işlevini görsellerle anlatan detaylı ve okunası bir rehber.

Creative Photo Discovery Tool Using Color & Style (500px)
Görsel aramak için anahtar kelimeler yerine bir tuvalin üzerini farklı fırça darbeleri ile filtrelemek kimi heyecanlandırmaz? Seçtiğiniz renklere ve temaya göre eşleşen fotoğrafları görebilirsiniz.

Tech & Startup Hiring Around the World
İş arayanlar için dünyanın her yerindeki ilanları, start-up’ları gösteren keyifli bir tool.

Film Dialogue Analyzed: A Breakdown by Gender and Age
Filmlerdeki diyalogların yüzdesel olarak kaçta kaçının kadınlara ve erkeklere ait olduğunu gösteren, toplumsal cinsiyetin film endüstrisindeki yansımalarını gerçekçi verilere gösteren bir içerik çalışması.

What’s Really Warming the World Bloomberg
Dünya’nın ısınmasına neden olan faktörleri (Güneş, volkanik patlamalar, ozon deliğinin büyümesi, insanların yanlış uygulamaları vs.) 1880-2005 tarihleri arasında grafiklerle gösteren bir içerik örneği. Sosyal sorumluluk projeleri neden böyle olmasın?

Yazar hakkında

Onur Poyraz Kaya

2013 yılında Yeni Medya atölyelerinde ilk SEO çalışmalarına başladı. 2014'te Contentus’da içerik editörleri için hedef kitle analizleri üzerine çalıştıktan sonra 2014 sonundan itibaren SEM’de teknik analiz ve pazarlama temelli stratejileri birleştirerek SEO Danışmanlığı vermeye başladı. 2015-2018 yılları arasında TGS Akademi’de, farklı şirketlerde ve üniversitelerde 50'den fazla eğitim verdi. 2020’de ajans kariyerini noktaladı. Freelancer olarak SEO danışmanlığını sürdürüyor ve NLTR Akademi’de eğitimlerine devam ediyor.