Daha önceki “Kendi WordPress sitenizle kendi yayıncınız olun” başlıklı yazımızda her gazetecinin, her muhabirin günümüz teknolojilerinde kendisinin yayıncı olabileceğinden ve WordPress adlı içerik yönetim sistemini nasıl kullanabileceğinden söz etmiştik.
WordPress altyapısının tüm dünyada yaygın kullanılmasının sebepleri arasında kullanım kolaylığı, gönüllü geliştirici kitlesinin genişliği ve tema zenginliğinin yanı sıra bir de her ihtiyaca yönelik zengin eklenti desteği var.
Eklentiyi (İng. plugin), bir yazılımda aslında yer almayan özelliklerin sonradan eklenen kodlar vasıtasıyla kazanılması olarak açıklayabiliriz. WordPress eklentileri de WordPress’in kendisinden bağımsız, farklı fonksiyonlar ve özellikler barındırabiliyor.
WordPress yazılımını kendi web alanımıza kurduğumuzda çok sade bir yayıncılık (içerik yönetim sistemi) sistemi ile karşılaşırız. WordPress.org adresinde yer alan tam 55.776 eklenti sayesinde WordPress, hâlihazırda gelen sade sisteminin yanı sıra çok çeşitli hizmetler de sunan bir platform hâlini alabilmekte. Mesela bu 55 bin eklenti arasında seçeneklerinizle web sitenize kolayca bir iletişim formu ekleyebilir, kullanıcılarınıza anketler sunabilir ya da takvim oluşturabilirsiniz.
WordPress’e nasıl eklenti kurabilirim?
Bunun iki yolu bulunmakta:
- Elle Kurulum: Elle kurulum yaparken indirdiğimiz eklentiyi sıkıştırılmış hâlinden çıkardıktan sonra /wp-content/plugins dizinine FTP aracılığı ile yükleriz ve sonra yönetim panelinde bulunan eklentiler sekmesinden etkinleştirebiliriz.
- Otomatik Kurulum: WordPress yönetim panelinde yer alan Eklentiler sekmesinden Yeni Ekle bağlantısına tıklayarak wordpress.org’taki popüler, öne çıkan ve arama sekmesiyle diğer tüm eklentilere ulaşabilir; Yükle butonuna tıklayarak kurulumunu tamamlayabiliriz.
Her yayıncının kullanması gereken WordPress eklentileri
Bireysel yayıncılığa adım attığınızda geleneksel medyaya kıyasla birçok avantajınız olduğu gibi ilk süreçte bazı dezavantajlarınız da olacaktır. Bunların başında “siteye trafik çekmek” diye adlandırdığımız, ziyaretçilerin, okurların, kullanıcıların sitenizi öğrenmesi için yoğun bir çaba sarf etmeniz gerektiği geliyor. Gelen ziyaretçileriniz sitenizdeki içeriği beğenirse ilk olarak bu içeriği arkadaşlarına gönderir ya da kendi sosyal ağ hesaplarında paylaşır. Ziyaretçilerinizi bu paylaşımı yapmaları için teşvik edebilirsiniz.
AddToAny Share Buttons eklentisiyle sitenizdeki sayfalara ekleyebileceğiniz Twitter, Facebook, WhatsApp, vb paylaşım butonları ziyaretçilerinizin işini kolaylaştıracağı için paylaşım oranını yükseltecektir.
Tweet atmak için tıkla
“Paylaşmak güzeldir!” mottosuyla devam edelim. Click To Tweet eklentisi, AddToAny’den farklı olarak yazınızın içerisinde sizin seçtiğiniz bir alıntıyı ya da bir cümleyi (280 karakteri geçmeyecek bir şekilde) ziyaretçinizin Twitter’da kolaylıkla paylaşılabilmesini sağlıyor. İçeriğinizde vurgulamak istediğiniz, paylaşımını artırmak istediğiniz alanlar için bu çok işlevli bir özellik.
Bu ziyaretçiler nereden geliyor?
Kendi sitesini açan herkes “Siteme kaç kişi giriyor?”, “Kaç kişi yazılarımı okuyor?”, “İnsanlar sitemi nereden buluyor?” gibi soruları merak eder. Bu soruları yanıtlamanın en iyi ve en kolay yolu web sitenize Google Analytics entegrasyonu yapmak olacaktır. Google’ın ücretsiz bir servisi olan Analytics ile web sitenize gelen ziyaretçi sayılarını tekil ya da çoğul görebilmenin yanı sıra; bu kişilerin hangi web sitesinden ya da hangi sosyal ağdan geldiğini, web sitenizde ne kadar süre durduğunu, bu süre zarfında sitenizde hangi sayfaları ziyaret ettiğini kapsamlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bu bilgiler size sitenize gelen ziyaretçilerin geldiği kaynağa (Örn. Twitter) daha çok yatırım yapma ya da yatırım yaptığınız yerden gelen rakamları gözden geçirme fırsatı verir. Bu entegrasyonu WordPress tabanlı sitenizde sağlamanın en kolay yollarından biri de Google Analytics Dashboard Plugin for WordPress by MonsterInsights eklentisini kullanmaktan geçiyor.
E-bülten ile bağ kurmak
Internetin en eski teknolojilerinden biri olan e-posta, günümüzde dijital ortamlardaki iletişimin hâlen baş tacı konumunda. Özellikle son zamanlarda e-posta bültenleri tekrar popüler olmayı başardı. Zira hepimizin ziyaret ettiği binlerce web sitesi, sosyal medya hesaplarımızda takip ettiği yüzlerce kişi ve kurum hesabı var. Bu ziyaretler ve takipler arasında ziyaretçilerin odak noktası çok farklı yönlere kayabiliyor, ziyaretçiler çoğu zaman ilgisini çeken bir yazı, haber ya da içeriği okumaya fırsat bile bulamayabiliyor. E-posta kutusuna düşen bültenler kullanıcılar için bir çeşit ajandaya not etme görevi görebiliyor.
MailChimp, 2.000 aboneye kadar ücretsiz olarak hizmet veren bir e-posta bülten servisi. Kendi sitesinden çok kolay bir şekilde kayıt olabilirsiniz. MailChimp for WordPress eklentisiyle ziyaretçilerinizin e-posta adreslerini alabilir ve bu abonelerinize belirli aralıklarla içeriklerinizi bülten olarak gönderebilir ve okunurluk rakamlarınızı çok büyük oranda artırabilirsiniz.
Kişisel olarak e-posta bülteni göndermek istiyorsanız, Kültigin Akbulut’un “Kişisel e-bültenini başlatmak isteyen gazeteciler için 10 taktik” adlı yazısını mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Bu da ilginizi çekebilir
Sitenize yeni ziyaretçiler çekmeyi, yeni okurlar kazanmayı başardınız. Bu saatten sonra yapmanız gereken şeylerden biri de sitenizde yazınızı okuyan ziyaretçilere diğer yazılarınızı da önermek olmalı. Bunun için WordPress Related Posts imdadınıza yetişiyor.
Sitenizdeki içeriğin hemen alt kısmına “İlgili Diğer Yazılar” bölümü ekleyerek okuyucularınızın etkileşimini hızlı bir şekilde artırabilirsiniz. Otomatik olarak eklenen “İlgili Yazılar”, trafiğinizi %10 oranında artırabilir. Tek yapmanız gerekense eklentiyi kurup etkinleştirmek.
“İlgili Diğer Yazılar” eklentisiyle içeriğinizin alt kısmında bağlantılı olduğunu düşündüğünüz diğer içerikleri göstermeyi bir eklenti ile başardık. Inline Related Posts eklentisi sayesinde ise yazılarınızın paragraf aralarında diğer içeriklerinizi ön plana çıkartabilirsiniz. Entrepreneur, The Wall Street Journal, BBC, Business Insider ve Financial Times gibi büyük haber sitelerinin bile kullandığı bu yöntem ile sitenizdeki sayfa görüntülenme oranını %99 oranında artırabilirsiniz.
Spam yorumlardan kurtulmak mümkün
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi tüm dünyada web sitelerin %25’i WordPress altyapısı kullanıyor. Bu durum kötü niyetli kişilerin de gözünden kaçmıyor elbette. Web sitenizin yorum bölümüne otomatik botlar tarafından yüzlerce hatta binlerce reklam yorumu gelebiliyor. Bu durumu engellemenin en iyi yolu WordPress.com‘un kendi geliştirdiği Akismet Anti-Spam eklentisini kullanmaktan geçiyor. Akismet sayesinde sitenize her gün gelebilecek yüzlerce “spam” yorumdan kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Güvenlik açıklarını fark etmek
Güvenlik, her sistemde olmazsa olmazlarımızın başında geliyor, gelmesi gerekiyor. WordPress’in bu kadar çok kullanılıyor olması da maalesef kötü niyetli kişiler tarafından WordPress’i birinci hedef hâline getiriyor.
Wordfence Security, WordPress’i korumak için hazırlanmış, son nokta güvenlik duvarı ve kötü amaçlı yazılımları temizleme tarayıcısı içeriyor. Bu sayede sitenize gelen küçük saldırılardan, giriş denemelerinden, tema ve eklentilerin bazı güvenlik açıklarından kendinizi koruyabilirsiniz.