Kendi WordPress sitenizle kendi yayıncınız olun

Internet ekosisteminde WordPress adını duymayan yoktur herhalde. Son istatistiklere göre tüm dünyada web sitelerin %25’i WordPress altyapısını kullanmakta. Kullanım kolaylığı, gönüllü geliştirici kitlesinin genişliği ve tema zenginliği açısından bu sonuca şaşırmamak gerekiyor.

CMS (Content Management System), yani içerik yönetim sistemini de sık sık duyuyor olmalısınız. Peki nedir bu içerik yönetim sistemi denilen şey?

İçerik yönetim sistemi web sitenizin içeriğini kodlarla uğraşmanıza gerek kalmadan yönetebilmenizi sağlar.

İçerik yönetim sistemleri kod yazımından bağımsız olarak içerik güncellemeyi mümkün kılmalarıyla ticari işletmelerin de hayatını bir hayli kolaylaştırır. İçerik yönetim sistemi olmadan web sitesi içeriğinin değiştirilme sürecini görseniz, bu sistemleri kullanmanın ne kadar mantıklı olduğunu ve işleri ne kadar kolaylaştırdığını anlarsınız.

Ticari kuruluşlar içerik yönetim sistemi denen şey yokken web sitelerinde değişiklik yapmak için web tasarımcılarını çağırır, bu kişilere istedikleri değişiklikleri söyler, web tasarımcıları da istenen değişikliği kodları değiştirerek yapardı. O zamanlar web sitelerinin derinliklerine inmek, bir metin editörü açmak, HTML ve CSS dosyaları arasında kaybolmak, sonra bu değişiklikleri sunucuya göndermek bu işin temel angaryalarıydı.

Peki bütün bunları yapmak neden kötüydü? İki nedenden ötürü. Birincisi, web tasarımcısının şirket sahibiyle irtibata geçmesi, PDF’leri veya e-postaları okuması, bütün bunlardan sonra istenen değişikleri yapması büyük bir vakit kaybı ve daha önemlisi bu süreç birçok muhtemel hataya açık. İkinci olarak ise, kod üzerinde doğrudan değişiklik yapmak web sitesinin tamamına zarar verme riskini de beraberinde getirir. Diyelim ki günde bu şekilde on, yirmi, otuz değişiklik yapılıyor ve söz konusu web tasarımcısı o gün çok yoğun ve kötü bir gün geçiriyor. Kodlarda bir şeyi yanlış yere yazma ihtimali bir hayli yüksek ve bu da kimi zaman akla hayale gelmeyecek ciddi sonuçlara yol açabilir. Dolayısıyla, kodunuzu ve içeriğinizi birbirine bu kadar yakın tutmak hiç de iyi bir fikir değil.

Bu da bizi içerik yönetim sistemlerine eğilmeye zorluyor. İçerik yönetim sistemi denilen şey ne işe yarar? İçeriği koddan ayırmamızı sağlar. Yani eski kod sistemini kullanmak yerine güncellemelerimizi içeriği anında değiştirebilmemizi sağlayan bu arka uç sisteminde yaparız.

İçerik yönetim sistemi bize değiştirdiğimiz şeyin görselini sunar (bunu güzel bir Word belgesi şeklinde gösterir) ama kodumuz aynı kalır. İstersek kodla yine de oynayabiliriz ama gerekli değişikliği içerik yönetim sistemi zaten yapacağı için bizim kod yazmayı bilmemize gerek kalmaz.

Özetle:

  1. İçerik yönetim sistemleri kodda değişiklik yapmanıza gerek kalmadan web sitenizin içeriğinde değişiklikler yapabilmenizi sağlayan hizmetlerdir.
  2. İçerik yönetim sistemi kullanmak ticari kuruluşlar için zamandan ve paradan tasarruf edilmesini sağladığı için oldukça makul bir tercihtir.
  3. İçerik değiştirmek için kod değiştirildiğinde ortaya çıkabilecek olası hataları önler.
[bctt tweet=”Tüm dünyada web sitelerin %25’i WordPress altyapısını kullanıyor.” username=”newslabturkey”]

WordPress.com isimli bir de SaaS (Bir Hizmet Olarak Yazılım) hizmeti var.

WordPress aslında kendi içerisinde WordPress.com ve WordPress.org olarak ikiye ayrılıyor. WordPress.org’da yazılımın kaynak kodlarını indirerek, kendi sunucunuza ya da hosting’inize kurulum yapabilirken, WordPress.com’da herhangi bir kod ve teknik detayla boğuşmadan ve üstelik WordPress’i en optimize hâliyle kullanma imkânı bulabiliyorsunuz.

WordPress.com paketleri

WordPress.com’da tercihinize göre çeşitli paketler ve ücretlendirmeler mevcut. Ücretsiz, Kişisel, Premium ve Business paketlerden istediğinizi seçebilirsiniz. İsterseniz Ücretsiz paketle başlayıp, bir süre kendinizi geliştirebilir ardından Premium pakete ya da kendi web hosting’inizde WordPress.org’dan ücretsiz indirebileceğiniz sürüme geçebilirsiniz.

Ben bu yazı için ücretsiz paketi tercih edeceğim. https://tr.wordpress.com adresindeki Başlayın bağlantısına tıklayarak kendi yayıncımız olmanın ilk adımını atalım.

Kullanıcı adı, e-posta adresiniz gibi alanları doldurduktan sonra sitenize bir adres vermeniz gerekiyor. Bu adres bir anlamda sizin markanız olacağı için doğru ve düşünerek seçmenizde fayda var.

Paket seçimi ekranında yukarıda da bahsettiğim gibi Ücretsiz paket seçimiyle başlayabilirsiniz. Daha fazla tema seçeneği ya da kendi alan adınıza (newslabturkey.wordpress.org yerine newslabturkey.org gibi) geçmek istediğinizde hesabınızı bir üst pakete yükseltebilirsiniz.

WordPress.com’da hesap işlemini tamamlayıp, e-posta adresinizi de doğruladığınız takdirde siteniz hemen hemen hazır duruma gelir. Artık siz de bir web sitesi sahibi oldunuz, tebrikler!

Elbette yol burada bitmiyor; asıl her şey yeni başlıyor. Artık sayfalar ve yazılar oluşturup, sitenizi zenginleştirme vakti. Bunun için WordPress.com’da bir paneliniz var. Yazının başında da bahsettiğim gibi artık HTML, CSS kodlarıyla (en azından bu aşamada) uğraşmak zorunda değilsiniz.

WordPress ilk adımda size yapmanız gerekenlerin bir listesini çıkartmış oluyor.

İletişim sayfanızı kişiselleştirerek insanların size ulaşmasını kolaylaştırabilir, sitenizin ne hakkında olduğunu etiketler sayesinde belirterek okuyucularınızın ya da kullanıcılarınızın sitenizi daha hızlı bulmasını sağlayabilirsiniz.

WordPress.com’daki yönetim panelinizde sol menüde yer alan Yönet kısmında:

Site Sayfaları: sitenizde oluşturabileceğiniz sabit sayfalar içindir. Hakkımızda, Künye, İletişim gibi sayfalarınızı oluşturmak için buradan sayfa eklemek gerekiyor.

Blog Yazıları: Sitenizin ana sayfasında görünecek yazıların, içeriklerin bulunduğu alan.

Ortam: PDF, Word, fotoğraf ve her türlü görsel yüklemeleri yapabileceğiniz alan.

Yorumlar: Sitede yazılarınıza gelen yorumları görebileceğiniz, yönetebileceğiniz alan.

Geri besleme: Sitenizdeki yazılara diğer sitelerden gelen bağlantıları görebileceğiniz alan.

Eklentiler: Yalnızca Business paketinde varolan, sitenizin özelliklerini artırmaya yarayan küçük ama faydalı programcıklar anlamına gelmektedir.

Daha önce blogger.com, Medium gibi servislerde bir bloğunuz varsa ve buradaki içeriklerinizi yeni WordPress sitenize aktarmak istiyorsanız “İçeri Aktar” seçeneğinden yararlanabilirsiniz.

Özelleştir bölümünden kişisel zevkinize uygun tema ve renk seçiminde bulunabilirsiniz.

Kendinizin yayıncısı olmaya bir adım daha yaklaştınız. Yazılarınızı yazın, sosyal medya hesaplarınızdan paylaşın, yakın çevrenize web sitenizi tanıtın, profillerinize web sitenizin adresini eklemeyi unutmayın.

İlginizi çekebilir