Gazetecilere Semantik Web’le ilgili birkaç SEO101 önerisi

Arama motoru optimizasyonu bugün dijital gazetecilik pratiğinde en önemli aşamalardan biri. Peki Semantik Web söz konusu olduğunda göz önünde bulundurulması gereken temel bilgiler neler? Gazeteciler neleri yapmalı ya da neleri yapmamalılar?

[bctt tweet=”İlk sayfadaki içerikler ile aynı kalitede olursam, onlarla benzer sıralara gelebilirim düşüncesinden vazgeçin.” username=”newslabturkey”]

Semantik Web sayesinde Google, kullanıcılara bir katma değer sağlayıp sağlamadığınızı anlayabiliyor. Öyleyse planınızı buna göre yapmakta fayda var. Öncelikle bu, rekabetin yüksek olduğu, belli bir aramada pek çok farklı rakip sitenin sıralama almak için çaba harcadığı durumlar için geçerli: Aynı konulardan bahsedip aynı bilgileri verdiğiniz içerikleriniz, kopya olmasa da farklı editör tarafından üretilmiş olsa da bir şey fark etmez. İyi sıralama alamazsınız. Çünkü Google ya da benzer teknolojide bir arama motoru, yeni bir bilgi ortaya koymadığınızın farkında olacak. E sizden önce üretim yapmış olan siteler dururken size fırsat vermesini de beklemeyin zaten. Biraz daha iyi olursam onları geçerim düşüncesinden de vazgeçin. “Onlardan nasıl 10 kat daha iyi içerik üretebilirim?” sorusuna yoğunlaşın.

Kelimeler arası anlam ilişkilendirmeleri yapabilen yazılımlardan söz ediyoruz. Dolayısıyla özgünleştirmek diyince aklınıza cümleleri devirerek baştan yazmak gelmemeli. Burada tüm rakipleriniz metin içerik üretiyorsa video destekli metin içerik üretimine yönelmek, rakipleriniz imaj kullanmıyorsa imaj, metin, video gibi 3 içerik tipinin bir arada kullanıldığı sayfalar yaratmak gibi düşüncelere ihtiyacınız var.

[bctt tweet=”Medyanın büyük utancı: Haber içeriğinde cevabı aşağıya koyma devri geride kaldı.” username=”newslabturkey”]

Soru ile cevap arasındaki ilişkiyi bilen bir arama motoru, içeriğinizde cevabı nerede verdiğinizi de görecektir. Sayfanın hangi bölümünün kullanıcılar tarafından önemli, nerelerinin önemsiz olduğunu da arama motorları bilmektedir. Dolayısıyla kullanıcıları sırf reklam göstermek, sayfada kalma süresini arttırmak maksatlı sayfanın aşağısına gönderen, dolaylı anlatımlı, cevabı bir türlü paylaşmayan giriş paragrafları da artık geride kaldı.

Daha fazla reklam göstermek isteyebilirsiniz ama arama motorundan gelen trafiğiniz düşerse, olmayan trafikten reklam geliri kazanamayacağınızı da tahmin edebilirsiniz.

[bctt tweet=”Otomatik iç link’leme ve etiket yapıları da geride kaldı.” username=”newslabturkey”]

Yazı boyunca sözünü ettiğimiz ilişkilendirme, korelasyon webin her alanında geçerli. Arama motorları link verilen sayfaların birbirleri ile ilişkilerini de algoritmalarında çok önemli bir yere koyuyor. A yazısına referans olan B yazısının içeriğini anlamlandırabilen arama motoru, A yazısında buna uygun bir konsept arayacaktır. Bir sayfa kendisi ile ilişkili sayfalardan ne kadar çok link alıyorsa o kadar iyi performans gösterecektir. Kendisi ile ilişkisiz sayfalardan gelen “backlinkler” ise arama motorunun sayfanın konseptini anlarken işini zorlaştıracaktır.

Günümüz haber sitelerinin ise neredeyse tamamı bu durumu çok yanlış anlamış durumda. Otomatik iç linkleme yaparak, kendisi için önemli bir kelimenin her geçtiği sayfadan linklenmesini sağlamakta ve bu linklerin gittiği etiket sayfasının her durumda iyi performans göstermesini beklemekte. Ancak örneğin, Abdullah Gül siyasi bir figür olarak pek çok sitede etiket sayfasına sahip bir aramaya hitap ediyor. İlgili aramalarda iyi performans göstermek için etiketleme yaparken “Abdullah” ve “Gül” kelimeleri için de otomatik iç linkleme oluşturmak hatasına düşen bir haber sitesinde, çiçekçilik konseptli haberler de siyasi haberler de sadece birinin birine “gül” dediği belki magazin haberleri de aynı sayfaya link verecektir. Bu sayfa için arama motorlarının herhangi bir spesifik ilişkilendirme kurabilmesi mümkün değildir. Oysaki kural belirlenirken sadece siyasi haberlerden linkleme yapılması sağlansaydı iyi bir ilişkilendirme oluşabilirdi.

[bctt tweet=”Cevap odaklı doğrudan ve kısa cümle yapıları kullanmaya özen gösterin.” username=”newslabturkey”]

Google’ın ve diğer arama motorlarının şu anda hâlâ bir insan gibi kusursuzca dil kullanamadığını unutmayalım. Hele Türkçe için o günlere daha çok var diyebiliriz. Peki cevabı çok net olan bir konuda dolaylı anlatımlı ya da bol edat, bağlaçlı cümleler kurduğumuzda araya daha çok kelime girdiğinde önemli kelimeler arası ilişkilendirme yapmak sizce de zor olmaz mı? Arama motorlarının işini kolaylaştıran, net kısa cümleler ile doğrudan cevaplar verebilirseniz; sonuçlarda performansınıza olumlu etki etmesi oldukça muhtemel.

[bctt tweet=”Mikro data etiketleri kullanarak arama motorlarının sizi anlamasına yardım edin.” username=”newslabturkey”]

Gelişmiş bir arama motoru etiketlenmemiş verileri dahi kendi yöntemleri ile sınıflandırabilmektedir. Bununla birlikte, site yapısı doğru bir iç link yapısı ile sağlanmış, içeriklerde başlıklar arası hiyerarşi etiketler ile belirtilmiş, belirli veriler tanımlamak veya sınıfılandırmak üzere işaretlenmiş web siteleri arama motorlarının işlerini oldukça kolaylaştırdığı gibi, en iyi şekilde anlaşılmalarını da garantilemiş olurlar. Dolayısıyla potansiyellerine göre en iyi performanslarını sergileyebilmeleri de böylece mümkün olur.

Bir botun sitenizi anlamak için defalarca kez gelmesi ve her gelişinde tüm veriyi defalarca kez değerlendirmesi gerekiyorsa, site büyüklüğüne bağlı olarak bu sizin için olumsuz bir senaryo olabilir. Sizi en iyi özetleyen verileri, meta data ve mikro data etiketleri ile botlara sunun. Böylece botlar en güncel verilerinizi taramaya daha hedefli bir efor ayırabilir. Üstelik rakipleriniz bu konuda yetersizse, iyi yanıtlar alacağınızı göreceksiniz.

Kaynaklar:

https://www.amazon.com/Social-Machines-Artificial-Intelligence-Networking/dp/148421157X

https://schema.org/docs/schemas.html

https://www.statista.com/statistics/254266/global-big-data-market-forecast/

https://moz.com/blog/what-is-semantic-search

https://moz.com/blog/how-to-create-10x-content-whiteboard-friday

https://www.statista.com/statistics/900960/first-choice-performing-searches/

https://moz.com/blog/how-voice-search-will-change-digital-marketing-for-the-better

İlginizi çekebilir