Story map, aktarmak istediğiniz bilgileri coğrafi olarak sunmanızı sağlayan bir sunum biçimidir. Coğrafi içeriği kullanarak etkinlikleri, olayları veya güncel bir durumu harita üzerinden fotoğraflar, videolar ve sesler ile destekleyerek story map ile paylaşabilirsiniz.
Story map nasıl hazırlanır?
Story map hazırlamak için birkaç yöntem bulunuyor olsa da, Northwestern Üniversitesi bünyesinde gazeteciliğin dijital alanlara ve dijital formlara daha emin adımlarla yürümesi için çalışmalar yapan, tasarımlar geliştiren Knightlab’in, StoryMapJS uygulamasını anlatacağım.
Üyelik
https://storymap.knightlab.com/ adresi üzerinden ulaşacağımız StoryMapJS uygulamasını kullanabilmek için öncelikli olarak bir Gmail hesabına ihtiyaç duyuyoruz. Ekranda beliren “Make a StoryMap” butonuna tıklıyoruz ve Gmail hesabımız ile siteye giriş yapıyoruz.
Başlık eklemek
Gmail hesabımız ile giriş yaptıktan sonra çıkan kare ekranda yeşil font ile kaplanmış olan “New” yazısına tıklıyor ve hazırlamak istediğimiz içeriğin başlığını yazıyoruz.
Açılış Slaytı
Başlığımızı oluşturduktan sonra karşımıza çıkan ilk ekranı bizim yapacağımız çalışmayı özetleyen bir sayfa olarak düşünebiliriz. Story map başlatılmadan önce insanlara çalışma ile ilgili bilgileri aktaracağımız bu bölüm haberin spot kısmı gibi düşünülebilir.
Headline kısmından içeriğimizin başlığını giriyoruz ve hemen başlık kısmında bulunan kutucuğa da içeriğimizin spotunu yazıyoruz. Başlangıç için bir fotoğraf – resim eklemek istiyorsak upload image kısmından eklemeyi yapabiliriz. Eğer kullanacak bir fotoğraf ya da resim yoksa bu bölgeyi boş bırakabiliriz.
İçeriği oluşturmak
Pencerenin sağ üst köşesinde bulunan “+ Add Slide” bölümünden içeriğimizi oluşturmaya başlıyoruz.
Açılış slaytında olduğu gibi bu bölümde de Headline kısmından başlığımızı yazıyor ve altında bulunan metin kutucuğundan içeriğimizin girişini yapıyoruz. Aynı şekilde “upload image” kısmından da resim/fotoğraf eklememizi yapıyoruz. Ancak burada farklı olan bir nokta var ki, o da story map uygulamasının ana unsuru. Yani harita üzerinden bir yer seçmek. Bunun için de yeni slayt ekledikten sonra karşımıza çıkan ekranda haritanın hemen altında bulunan “Search” kutucuğunu kullanıyoruz. Konumlar doğrudan Google Haritalar’dan çekildiği için şehir ya da sokak gibi genel aramaların yanı sıra özel aramaları da buradan gerçekleştirme şansımız bulunmakta.
StoryMapJS uygulaması istenilen miktarda slayt ekleme imkânı vermesine rağmen insanların ilgisini kaybetmemek adına en fazla 20 veya 25 slayt eklenmesini tavsiye etmekte.
Paylaşma
Hazırlanan story map sunumu bittikten sonra ortaya çıkan sonucu paylaşmak da son derece kolay. Uygulama ekranının sağ üst tarafında bulunan “Share” sekmesinden çalışmanın doğrudan linki kopyalanabildiği gibi sitelere ekleme yapabilmek için hazırlanan embed koduna ulaşmak da mümkün.
Yaratıcılardan notlar:
Uygulamanın verimli kullanılması için yapımcıların 3 önerisi var:
- Slayt sayısını çok fazla tutmayın. Okuyucunun dikkatinin dağılmaması için 20’den fazla slayt önerilmez.
- Uygulamayı kullanırken konumun önem taşıdığı hikâyeler seçin. Harita üzerinde bir şey ifade etmeyen hikâyeler için story map hazırlamak anlamsız olabilir.
- Sadece önemli anları değil, hikâyeyi tamamlayacak olayları da slaytlar içerisine ekleyin.